• Lärosäten bjuder in till faktaresistens-quiz i Almedalen

[2017-06-27] Måndagen den 3 juli gör fem västsvenska universitet och högskolor gemensam sak mot faktaresistens. Tillsammans arrangerar de på Västsvenska Arenan i Almedalen ett quiz där faktaresistens botas med humor. Quizet leds av komikern och underhållaren Johan Wester.

• Unikt fynd av europeisk stör i Lysekils hamn

[2017-06-27] I slutet av mars upptäckte skepparen och matrosen på färjan Carl Wilhelmsson en märklig fisk som flöt i Lysekils hamn. Nu visar DNA-tester vid Göteborgs universitet att det rördes sig om en fisk som är mycket ovanlig i svenska vatten.

• Unikt fynd av europeisk stör i Lysekils hamn

• Pilotförsök med snabbspår för nyanlända med forskarutbildning

[2017-06-26] Göteborgs universitet har initierat ett projekt som ska hjälpa nyanlända med påbörjad eller avslutad forskarutbildning att ta sig vidare inom den svenska universitetsvärlden. Projektet har fått en miljon kronor från Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning (STINT).

• Havsmiljöinstitutet ploggar i Almedalen!

[2017-06-26] Gör en insats för havet: kom och plogga - plocka skräp och jogga! Havsmiljöinstitutet arbetar med plastens påverkar på havet ur ett vetenskapligt perspektiv. För att belysa frågan mer vardagsnära och uppmärksamma problemet med nedskräpning, kommer institutet också att "Plogga för havet" under Almedalsveckan, tisdag 4/7-fredag 7/7 kl 08.00-08.45. Alla är välkomna att delta!

• Nya utgrävningar på Kata Gård i sommar

[2017-06-26] Nu fortsätter utgrävningarna på Kata Gård i Varnhem. Den här gången är det ett vikingatida långhus där Kata själv tros ha bott som ska undersökas.

• Fler kvinnliga journalister i södra Afrika men glastaket kvar

[2017-06-26] De senaste åren har antalet kvinnliga journalister ökat i södra Afrika. Men traditionella föreställningar om status och vem som gör vad bilder fortfarande glastak för deras möjligheter att göra karriär. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

• Minskad risk för hjärnskador hos nyfödda om infektioner hejdas

[2017-06-26] Risken för hjärnskador hos nyfödda till följd av syrebrist eller dålig blodtillförsel till hjärnan minskar om man snabbt hejdar uppkomna infektioner med läkemedlet N-acetylcysteine eller NAC, känt som motgift vid förgiftning med paracetamol. Forskning vid Sahlgrenska akademin talar också för att gravida kvinnor med överförbara infektioner bör behandlas förebyggande inför förlossning.

• Elva år på elva minuter: Pam Fredman om sin tid som rektor

[2017-06-21] I en filmad webbintervju berättar Pam om livet som högsta chef med alla dess förväntningar och utmaningar.

• Ny rapport kartlägger hat och hot på nätet i Norden

[2017-06-20] Hur näthat ska stoppas är en aktuell fråga i alla nordiska länder. Att kommentarsfält fylls med hotfulla och sexistiska inlägg är ett demokratiproblem, då det riskerar att tysta röster i det offentliga rummet. Men att komma åt förövarna är inte helt enkelt. Ett av problemen är att lagstiftningen på området inte är uppdaterad. Därför har Nordisk information för kunskap om kön (NIKK), på uppdrag av Nordiska ministerrådet, kartlagt den rättsliga regleringen av hat och hot på nätet.

• Ny forskning: Evenemang kan förändra beteenden

[2017-06-20] Sommaren i Sverige är fylld av musikfestivaler och andra publika evenemang. Många stöds av kommuner och andra offentliga aktörer, vanligen utifrån ekonomiska termer och varumärkesargument. Men evenemang kan också användas för att påverka beteenden som är värdefulla för både individ och samhälle. - Det finns anledning att tänka om när det gäller vilken typ av evenemang man prioriterar, säger forskaren Henrik Jutbring på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

• Dokumentation ger stöd för kunskapsförmedling om växtförökning

[2017-06-20] Kunskap i hur växter förökas bevaras genom att den praktiseras, men när praktiken minskar begränsas kunskapsförmedlingen. Dokumentation kan då fungera som ett stöd för att förmedla förökningserfarenheter, konstateras i en ny avhandling från Göteborgs universitet.